Jak gotować, aby schudnąć
Wśród najczęściej omawianych tematów związanych z odżywianiem (makroskładniki w diecie, deficyt i bilans kaloryczny, rozkład posiłków w ciągu dnia, itd.) umykają nam często rzeczy podstawowe. Na przykład: jak gotować, aby schudnąć? Oto 4 zasady przygotowywania posiłków, o których zawsze powinniśmy pamiętać. Zwłaszcza jako faceci.
Co i jak gotować, aby schudnąć
- 1. Jedzenie pod Twoją kontrolą
- 2. Każdy kęs musi smakować wspaniale
- 3. Jedz proste, powtarzalne posiłki
- 4. Ważne proporcje: 75% / 90% / 90%
1. Kontroluj to, co jesz
Jest to szczególnie ważne w przypadku facetów. Jeśli to Twoja lepsza połowa obsługuje Cię kulinarnie od rana do wieczora, a Ty dojadasz jedynie pomiędzy posiłkami – musisz to natychmiast zmienić.
Jeżeli korzystasz z cateringu, bufetu w pracy albo regularnie stołujesz się na mieście, zrób sobie przerwę. Przynajmniej do czasu, kiedy w 100% zrozumiesz co i dlaczego jesz, a także czego (i dlaczego) nie jesz.
Samodzielnie przygotowuj posiłki, świadomie dobieraj składniki i za każdym razem zastanawiaj się jak to, co jesz służy Twojemu zdrowiu.
Dowiedz się więcej: Cudowna dieta
2. Dbaj o smak posiłków
Każdy kęs i każdy kawałek jedzenia, który wkładamy sobie do ust musi być naprawdę smaczny, dobrze doprawiony i sprawiać nam przyjemność. Nie jedzmy niczego, co smakuje średnio, albo tak sobie.
Tylko w ten sposób przekonamy siebie samych, że nowy sposób odżywiania to nie jest kara, a my nie jesteśmy pokutnikami. I że ani niczego nie tracimy, ani nie poświęcamy jedząc zdrowo.
3. Jedz powtarzalnie
Naucz się kilku łatwych dań, najlepiej na bazie warzyw. Nie komplikuj, nie kombinuj, nie spędzaj w kuchni połowy dnia. Brukselka z jajkiem jest doskonałym przykładem takiego prostego posiłku:
Powtarzaj i udoskonalaj te dania „firmowe” aż do osiągnięcia pełnej perfekcji. I wracaj do tych samych potraw w cyklu 2-3 dniowym. Czas przygotowania pojedynczego dania nie powinien być dłuższy niż 10-15 minut.
4. 75% / 90% / 90%
Te trzy proporcje to najważniejsze drogowskazy, jakimi powinieneś kierować się w kuchni:
Twój talerz idealny
Kiedy spojrzysz na swój talerz z góry, 75% powierzchni powinny zajmować warzywa, a pozostałe 25% – zdrowe tłuszcze i białko. Owoce traktuj jak deser, jak zamiennik słodyczy.
Prawdziwe jedzenie
Co najmniej 90% kalorii w Twojej diecie powinno pochodzić z żywności naturalnej, nieprzetworzonej.
Unikaj cukru, słodyczy, słono-słodkich przekąsek, dosładzanych napojów. Do minimum ogranicz wyroby mączne (makarony, pieczywo, pizzę, itd.).
Schudnij w kuchni
Pamiętaj, że 90% efektów uzyskasz dzięki zmianie sposobu odżywiania.
Codzienny trening i aktywność są niezbędne dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego, jednak nie próbuj schudnąć jedynie poprzez sport. Zwłaszcza, jeżeli jesteś w średnim wieku.
Dowiedz się więcej: Czy ruch jest niezbędny, aby schudnąć
Jeżeli chciałbyś schudnąć i już na zawsze utrzymać szczupłą sylwetkę – stanie się to właśnie w kuchni.
- podręcznik Schudnij po 50
- e-kurs Schudnij Skutecznie