Jak rozpoznać zdrowe jedzenie
Jak rozpoznać zdrowe jedzenie? Niby nic prostszego. Dlaczego więc jedzenie jest źródłem tak wielu nieszczęść? Z roku na rok rujnujemy sobie zdrowie, rozwijamy insulinooporność, ważymy coraz więcej i mamy coraz mniej energii do życia. Oto 3 kryteria, dzięki którym łatwo rozpoznasz zdrowe jedzenie.
Zdrowe jedzenie
• Definicja zdrowego jedzenia
• 1. Jego smak nie uzależnia
• 2. Bogate jest w błonnik
• 3. Trudno zjeść go za dużo
• Warzywa, warzywa, warzywa
Zdrowe, czyli jakie?
Zdrowe jedzenie to przede wszystkim jedzenie bogate w składniki odżywcze. W makroelementy, czyli zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany. Ale także w błonnik, minerały i witaminy.
Zdrowe jedzenie ma też niską gęstość kaloryczną; przy stosunkowo dużej objętości dostarcza nam stosunkowo niewiele kalorii. W przeciwieństwie do bomb kalorycznych typu pączek z nadzieniem.
Ale jeśli potrawa lub produkt spożywczy spełnia przynajmniej jedno z trzech poniższych kryteriów – prawie na pewno masz do czynienia ze zdrowym, bezpiecznym jedzeniem.
1. Jego smak nie uzależnia
Smak zdrowego jedzenia nie uzależnia i nie działa na mózg jak narkotyk.
No dobrze – ale czy jedzenie nie może być jednocześnie i smaczne i zdrowe? Może. Jednak czym innym jest jedzenie, które po prostu nam smakuje, bo taki mamy gust.
A zupełnie co innego żywność, w której kombinacja smaku słodkiego, słonego i tłustego ma za zadanie skłonić nas do jedzenia aż „do oporu”.
Chipsy, frytki, ciastka, pizza, pączki, solone orzeszki, itd. Doskonale wiemy, że samokontrola kończy się już chwilę po rozpoczęciu konsumpcji…
Uważaj też na słodkie owoce, na banany, arbuza, itd. Smaczne i bardzo słodkie; jednak to prawie sam cukier, fruktoza, która mocno obciąża wątrobę i z którą nasz organizm źle sobie radzi. Owoce suszone i bakalie omijaj szerokim łukiem.
Zdecydowanie wybieraj owoce kwaśne, bogate w błonnik, w witaminy i antyoksydanty. Jeżyny, porzeczki, kiwi. A także maliny, truskawki i jagody.
2. Bogate jest w błonnik
Błonnik to włókno pokarmowe pochodzące ze ścian komórek roślin, składające się z węglowodanów.
Występuje przede wszystkim w warzywach i owocach, ale także w kaszach, ryżu i w roślinach strączkowych (bób, fasola, groch).
Błonnik nie dostarcza substancji odżywczych, jednak jest dla zdrowia niezwykle ważny. Wiąże wodę i zwiększa objętość treści pokarmowej, dając uczucie sytości na długo po posiłku.
Dodatkowo, usprawnia trawienie, zapobiega zaparciom, a nawet nowotworom jelita grubego.
Gdy wybieramy jedzenie bogate w błonnik, zwłaszcza warzywa, praktycznie zawsze wybieramy zdrowo. Na wiele godzin jesteśmy najedzeni i o wiele łatwiej jest poradzić sobie z podjadaniem.
3. Trudno zjeść go za dużo
Innymi słowy – zdrowym jedzeniem prędzej się najemy, niż zdążymy je przedawkować 😊 Porównajmy pod tym kątem pizzę i jajecznicę.
Duża pizza, 8 kawałków, każdy około 300 kalorii. Cała pizza – 2400 kalorii. Perfekcyjna kombinacja węglowodanów i tłuszczu.
Zanim się pizzą nasycimy, zjemy 4, 5 kawałków. Czyli praktycznie całodzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Pizzę bardzo łatwo jest przedawkować.
Jajecznica z 6 jaj na maśle to około 600 kalorii. Świetnie przyswajalne białko, zdrowy tłuszcz, witaminy, mikroelementy.
Po takim daniu jesteśmy na wiele godzin syci i mamy mnóstwo energii. I nawet jeśli mamy ochotę na jeszcze więcej jajecznicy – nie ma problemu.
Dowiedz się więcej: Dieta ketogeniczna
Ciężko jest też przedawkować śledzie, awokado, tłusty twaróg, czy brukselkę. A także kalafior, pomidory, czy brokuły.
Jedzenie, którego trudno zjeść za dużo to praktycznie zawsze zdrowe jedzenie.
3 x warzywa
Warzywa spełniają wszystkie trzy kryteria zdrowego jedzenia. Bogate są w błonnik, trudno zjeść ich za dużo, a smak warzyw z pewnością nie uzależnia.
Warzywa pod każdą postacią (gotowane, smażone, surowe) powinny być absolutną podstawą zdrowej diety. Wybieraj przede wszystkim warzywa zielone, bezskrobiowe, kapustne oraz liściaste.
Niech warzywa stanowią 75% objętości tego, co jesz. 25% to zdrowe białko i zdrowe tłuszcze. A owoce, w niewielkich ilościach, traktuj jako deser.
Post scriptum
Zdrowe odżywianie to jezdnia dwukierunkowa.
Z jednej strony – wybieramy zdrowe, pełnowartościowe produkty spożywcze.
Ale jednocześnie eliminujemy z diety jedzenie niezdrowe, tuczące, bezwartościowe.
- podręcznik Schudnij po 50
- e-kurs Schudnij Skutecznie